Verslag Pronkzitting "Wej drèje dur"

maandag 17 februari 2014

Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 februari was buurthuis de Elsenhof te Sambeek omgetoverd tot een waar kermispaleis. De bouwploeg heeft ontzettend hun best gedaan om er een prachtig decor van te maken en deze taak hebben zij met verve volbracht. Wat zag het er prachtig uit; vele verschillende kermiskramen, botsauto’s aan het plafond en een heus reuzenrad die ook werkelijk rond draaide. En dan nog een lichtshow waar je U tegen zegt.


Vanaf 18.30 uur werden de mensen binnen gehaald door Anne Bongarts en Nicole Derks als Priscilla en Samantha, twee kermisdames die geen blad voor de mond namen. Iedereen mocht touwtje komen trekken in hun ‘taauwtrektoko’. Dit zorgde voor de nodige hilariteit en de sfeer was meteen gezet. Nadat de prins Luc, prinses Jolanda, adjudant Daan en hun vervolg welkom werden geheten, kon de avond beginnen. 


De avond werd geopend door de pronkstukken met het openingslied ‘kermis op ’t plein’.
Daarna beet Marcel Hermens het spits af met zijn buut als ‘Kobus de ijscoboer’.  Hij nam het publiek mee en vertelden verhalen over wat hij allemaal meegemaakt had. Vervolgens was het de beurt aan DB on toer, de winnaars van de bleraovend. Zij knalden hun lied ‘Leef, Knoepers Leef’ de zaal in. Tonnie en Maria Jacobs kropen daarna samen in de buutton als Hannes en Trui.  Ze bespraken de actualiteiten in ons Knoepersriek. Willem Verberkt stapte dit jaar voor het eerst alleen het podium op. Met zijn buut als ‘Trucker Herman’ vertelde hij op een gevatte manier wat hij meemaakt als trucker. Natuurlijk mag op een pronkzitting avond de gardedans van de dansgarde niet ontbreken. Helaas nemen Roos Knapen, Hanneke Bongarts en Mieke Langen na dit carnavalsseizoen afscheid als leiding van de dansgarde. Dames, bedankt voor 13 jaar inzet en enthousiasme. Het programma werd vervolgd door Stan Huijbers en Luc Wijnen. Ze kwamen helemaal vanuit de Achterhoek om, als twee vrachtwagenchauffeurs die Grolsch bier vervoerden, het een en ander te vertellen. Met een toepasselijk accent en goede grappen hadden zij de lachers op hun hand. Daarna kwam Katja Denen in haar prachtige outfit als ‘Kee’ die vertelde wat ze meemaakt als toverfee. Ze toverde het publiek bijna om, hatsjikifee. Het laatste nummer voor de pauze was weggelegd voor Henriet van de Loo als waarzegger (waarZeegers?) waarbij verschillende personen langs kwamen om te horen wat er voor hen voorspeld werd in de toekomst. Anne Bongarts als Trees Leenders met dubbel E, Bart van Bree als Tambour-maître en piccolo en Bas Eising als klein voetbalmenneke die graag kampioen wil worden met VV Sambeek.  


Tijdens dit stuk werd ook de Knoeper bekend gemaakt. Henk van Raaij mocht dit jaar deze titel ontvangen voor zijn bewezen diensten in Sambeek. Onder andere voorzitter van harmonie Semper Unitas, jarenlang leiding van Samsam en voorzitter van buurthuis de Elsenhof. Een zeer terechte knoeper van het jaar! 


Toen was het de beurt aan de vrouwkes om het podium te betreden met hun liedje ‘jubileum’ waarmee ze de publieksprijs tijdens de bleraovend hebben gewonnen. Zij lieten zien dat ook ouwe vrouwkes uit hun dak kunnen gaan, ‘dè klinkt verrekkes goeeeed’. Willie van Well nam het hierna over als Blauwe piet en besprak met het publiek hoe de wereld eruit zou zien wanneer Sinterklaas gebruik zou gaan maken van gekleurde Pieten.
Edwin Lichteveld en Fons Zeelen voelden zich kiplekker op het podium als buurman en buurman en vertelden op een hilarische manier wij zij zoal meemaakten.
Daarna was het de beurt aan Peter Centen. Hij is dit jaar verkozen tot pronkstuk van het jaar voor zijn jarenlange inzet voor de pronkzitting. Hij zette weer een geweldige buut neer met ‘Jaap houdt van vers’.
De dansgarde was nog een keer aan de beurt, dit keer met een spetterende showdans in het thema ‘China’. Wat zagen de dames er weer prachtig uit.
De hekkensluiter van de avond was Cor Verberkt die het een en ander op te biechten had. Hij wist de pronkzitting tot een hoogtepunt te brengen met een dosis humor en zijn veelzeggende uitstraling. Als afsluiter zong Edwin Lichteveld een kermismedley waarbij alle pronkstukken meededen en het feestje inzetten. Dit feestje duurde nog tot in de late uurtjes.
Kortom, het was weer een zeer geslaagde pronkzitting waar we met veel trots op terug kunnen kijken!